Ukusno i jednostavno.

Potrebni sastojci su:

  • 400 grama brašna
  • 3 čajne kašike praška za pecivo
  • pola čajne kašike soli
  • 50 grama šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 4 bjelanceta

Priprema:

Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla. Prosijte suve namirnice: brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije ili vanilin šećer. Istresite smjesu od žumanaca po suvim namirnicama i umiješajte. Zatim smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati. Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanceta u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i dobićete rumene zalogajčiće. Poslužite vafle tople sa slatkom pavlakom, džemom, svježim voćem, medom ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.