Glavna tema svih medija jeste korona virus koji svaki dan ima sve više zaraženih i uzima sve većih zamah u svijetu. Povom svega oglasila se i doktorica Marija Gnjatović koja je rekla kako je nekoliko kategorija građana koji bi mogli da budu kandidati za trću dozu vakcine, ako im se bude imunski odgovor nakon što su primili drugu vakcinu, ne bude bio dobar i dodala:

 

”Ljudi koji su odgovorili sa nižim vrijednostima antitijela, ako se događa infekcija i razvoj simptoma, ako vrijednost antitijela nestaje ispod mjerljivih vrijednosti. To mogu biti i stariji koji nisu dobro odgovorili na primjenu prve dvije doze. Postojat će potreba za tim, ali ne za sve osobe”.

 

Također dodaje i da se trenutno među vakcinisanim desio mali broj infekcija: ” Bili su slučajevi do desetine, ali ne mnogo više od toga, nakon prirodne infekcije stvara se zadovoljavajući imunitet, antitijela opstaju mjesecima nakon bolesti. Nakon nastanka antitijela tu su B ćelije koje su zapamtile kontakt sa virusom. Tu su i T ćelije koje sprečavaju ponovnu bolest. Da li se nešto promijenilo u posljednjih mjesec dana, od kad je britanski soj učestaliji, nemam takve podatke, jesam načula da je broj reinfekcija možda malo veći nego ranije”, kaže Marija.

Kaže i kako smo vidjeli da virus mutirao , a to je priroda ponašanja virusa i da što više ima zaraženih to su veće šanse da će se desiti promjene virusa, pa je za medije otkrila još nešto: ”Najopasnije su brazilski, južnoafrički i britanski soj gdje su se desile promjene u spajk proteinu, na mjestima koja su važna za zaražavanje ćelija. Sve varijante se brže šire”. Međutim, kada je u pitanju novi indijski soj koji se još naziva dupli mutant, nam pokazuje da su se u tom soju desile dvije velike promjene, ali da se ne radi o nečemu drugačijem i strašnijem od onog što smo već vidjeli.