JANJETINA SA ŠERI UMAKOM- ovo je umak koji joj najbolje pristaje, priuštite sebi gurmanski obrok!
Predivana janjetine sa šeri umakom kakvu do sad niste probali!
Namirnice su:
1 kg jagnjećeg buta bez kostiju
2 kašike soli
5 dcl ulja
100 gr višanja
1 dcl crnog vina
Priprema je slijedeća :
Za pripremu janjetine u foliji sa šeri umakom kilogram dobro natrljajte sa soli janjeće meso od buta bez kostiju ( u komadu ) sa svih strana i premažite ga uljem.
U vatrostanu posudu stavite tako pripremljeno meso, naspite ostatak ulja sa 2 dl vode. Prekrijte janjetinu folijom i stavite je u pećnicu da se peče na 180 stepeni . Kad meso bude gotovo, poslije neka 1-2 sata skinite foliju i nastavite još malo peći, dok meso ne dobije lijepu boju.
Gotovu janjetinu izvadite iz umaka koji je nastao tokom pečenja. Dobijenu masnoću iz tepsije prespite u jednu šerpicu. Stavite na ringlu da se zagrije dodajte vino i očišćene i usitnjene višnje pa krčkajte uz miješanje dok se umak malo ne zgusne.
Isijecite gotovu janjetinu na komade i prelite je umakom od višanja, te poslužite uz prilog po želji.