Jaffa kolač koji ćete obožavati! Ukus čokolade i narandže koji se ne zaboravlja!

Odličan je u svakoj prilici.

Sastojci:

jaja 8
šećer 8 kašika
mlijeko 8 kašika
brašno 8 kašika
prašak za pecivo 1 kesica
strugana kora narandže 2 kašike

Fil:
pečena izmrvljena kora 1
džem od kajsije 5 kašika
zamrznuta rendana narandža 2
šećer 150 g
voda 1 dl
cijeđeni sok od narandze 100 ml

Glazura:
čokolada za kuhanje 150 g
mlijeko 3 kašike
maslac ili margarin 10 g

Kako pripremiti:

Umutiti sa mikserom 4 jaja sa 4 kašike šećera. Dodati 4 kašike mlijeka, 1 kašiku rendane narandže. Kratko umutiti. Zatim staviti 4 kašike brašna sa pola praška za pecivo. Umutiti. Izliti smjesu u pleh veličine 35×25 obložen sa pek papirom. Peći kore na 250 C oko 30 minuta. Ispeći dvije kore. Jednu koru za filovanje. Drugu koru izmrviti za fil.
Za fil ušpinovati 150 g šećera sa 1 dl vode. Izmrviti jednu ispečenu koru. Koru preliti ušpinovanim šećerom. Dodati džem od kajsija, rendane narandže (ja uvek od jedne narandže izrendam koru i sredinu, a od druge samo sredinu). Sve to lijepo izmiješati da se sjedine sastojci.

Na poslužavniku staviti koru. Koru preliti sa 100 ml cijeđenog soka narandže. Preko kore rasporediti fil i oblikovati. Ostaviti da se stegne. Preko kolača preliti glazuru od otopljene čokolade sa mlijekom i maslacem( ili margarinom). Ostaviti da se kolač ohladi. Sjeći i poslužiti!