Odličan prijedlog za jelo, možete servirati kao mezu, dekorativno i jako ukusno. ZA ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
4 kom (oko 1 kg) patlidžana
so, ulje,biber, malo sjeckanog peršuna
500 grama mljevenom mesa manje masnog
1 šnita starog hljeba
oko 100 ml mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira koji se topi

ZA UMAK:
750 ml pasiranog paradajza
2 čehna b. luka
sol, papar, 10 do 12 listova bosiljka

PArližane sijecite na kriške debljine oko 3 mm, posolite i pustite da odstoje oko pola sata, da ne budu gorki, zatim ih operite i ocjedite. Pa ih na malo ulja propecite da porumene. (od prilike bude oko 25 kričkica patlidžana)

Zatim hljeb natopite mlijekom, pa pimješajte sa, mesom, isjekanim crvenim lukom, jajetom i začinite pa dobro umjesite rukama.
Za umak propecite luk na malo ulja, dodajte pasirani paradajz, začinite i malo prokuhajte. Pred kraj kuhanja dodajte bosiljak.

Meso podjeite narvnomijerno za savku kršku patližana.
U vatrostalnu posudu ili tepsiju izlite spreman umak, pa na njega redajte urolane patližane napunjene mesom.
Pospite sirom, pa pecite na 180 stepeni oko 35 min.