FANTASTIČNO I UKUSNO TRADICIONALNO JELO KAJE MORATE PROBATI. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
500 gr mljevene junetine
3 pune šake riže
8-10 manjih glavica luka
vegete, crvena paprika, biber,
5 kaš. ulja
i još:
1 kaš. pavlake
1 kaš. crvene paprike
1 kaš. ulja

Luk očistite pa satavite u ključalu vodu da se kuha oko 5 min, nemojte mješati. Zadim stavite u ih lagano u hladnu vodu da se ohlade.
Pa pripremite punjenje, mljeveno meso, začine, rizu i ulje umjesite. KAd se luk ohladi polako odvajate slojeve pazite da vam se ne raspadnu krugovi, zatim lagano punite sloj po sloj luka i redajte u šerpu. Pa polite uljem i stavite na ringlu kad čujete da se počelo peći (oko 1-2 min) ulite vodu dok ne pokrije luk. Pokrite poklopcem serpu i ostaviteb da kuha na jačoj temp kad svare voda dolite još.
Kuhajte od prilike pola sata ili po potrebi malo duže.
Kad je kuhan luk, i želite ga poslužiti onda pripremite zapšku na ulju malo propržite crvenu papriku pazite da izgori i stavite kašiku do dvije pavlake, umjesite i prelite preko sogan dolme.