Vrhunska zanimacija za sve zabave, ali i ukusan doručak ili večera!

Sastojci:

mlako mlijeko 5 dl
kvasac 1 kocka
šećer 1 kašika
brašno 1 kg + 150 g
so 3 kašičice
bijeli luk u granulama 1 kašičica
jogurt 5 dl
ulje 1 dl
biber po ukusu
mljevena paprika po ukusu

Kako pripremiti:

Evo jednog jako zanimljivog recepta. Ispadne baš lijepa količina. U suštini se vrlo jednostavno sprema i mnogo je zahvalno kao grickalica. Prvo da naglasim da se tijesto dosta lijepi, pa je potrebno nauljiti ruke kada mijesite. U 1 dl mlakog mlijeka izdrobite kocku kvasca ili kesicu suhog kvasca. Ako je kesica onda samo mlijeko da je toplo, a za svježi kvasac mlako. Dodajte kašiku šećera i pustite da naraste. U brašno dodajte so, bijeli luk u granulama, ostatak mlijeka, jogurt i ulje. Brašno staviti u veću vanglu, dodati so i granule bijelog luka, pa dodati uskisao kvasac i ostale tečne stvari. Dobro sjediniti pa ostaviti 20 minuta da narasta, ne više. Nauljite ruke, pa otkinite lopticu otprilike veličine kjestena. Između dlanova trljajte onako da se napravi na kao glistu valjkast oblik, dužine i debljine kao srednji prst. To se poreda u pleh, prekrije sa krpom i tako se ostavi da narasta pola sata dok se ne duplira. Svaki štapić pospete biberom i mljevenom začinskom ljutom paprikom. Pečete na 180 stepeni oko pola sata, u zavisnosti od rerne. Ostavite jedno 5 minuta prije serviranja. Ispadne baš puna vangla. Prijatno!