Jako lijep i lagan obrok – Rižoto sa morskim plodovima

Brz i lagan ručak, uz svježu salatu i voćni sok su pun pogodak. A uostalom morski plodovi su nešto što se i ne jede baš tako često, tako da će ova promjena na vašoj trpezi jako dobro doći.

Sastojci:

pirinač 300 g
morski plodovi 1 pakovanje od 400 g
bijelo vino 150 ml
crveni luk 1 glavica
so po ukusu
kocka za supu 1-2
maslinovo ulje 100 ml
čeri paradajz po želji
biber po ukusu

Kako pripremiti:

U šerpi zagrijati malo maslinovog ulja pa dodati sitno isjeckan luk, pa propržiti dok ne omekša, potom dodati opran pirinač i na kratko propržiti. Postepeno dodavati vino i mješati.

Rastopiti u 700 ml vode kocke za supu, pa sipati u šerpu te promješati. Kuhati na tihoj vatri pa pred sam kraj dodati plodove mora. Nakon dodavanja plodova mora kuhati još oko 5 minuta.

U gotovu rižu dodati 2 kašike maslinovog ulja, promješati i ostaviti da odstoji još 3-4 minuta, zatim poslužiti uz čeri paradajz i svježe cijeđen sok od narandže i limuna.