Kombinacija tikvica i heljde – uštipci iz rerne koje trebate probati.

Sa ražanim i heljdinim brašnom, zdrav i lagan obrok za cijelu porodicu.

Sastojci:

jaja 2
tikvice 2 srednje
raženo brašno 1 čaša
heljdino brašno 1 čaša
prašak za pecivo 1 kesica
so 1 kašičica
maslinovo ulje 4 kašike, supene
gazirana voda 100 ml

Kako pripremiti:

Tikvice sa korom izrendati, posoliti malo i ostaviti da odstoje. U odgovarajućoj posudi viljuškom umutiti jaja, u drugoj posudi izmješati raženo i heljdino brašno sa kašičicom soli i praškom za pecivom.

Zatim tikvice rukom iscijediti od viška vode. Pripremljene sastojke, brašno, tikvice i maslinovo ulje spojiti sa umućenim jajaima, pa na kraju dodati gaziranu vodu. Varjačom ili špatulom izmješati masu i sjediniti.
Pleh obložiti sa masnim papirom za pečenje, kašikom vaditi smjesu i stavljati na papir. Uštipke peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 do 30 minuta.
Savjet: Uštipci od tikvica su najukusniji sa domaćim ajvarom a možete koristiti i neki drugi vama omiljeni prilog. Mjere za brašno su čaše od jogurta. Prijatno vam!