JAGOLETA- najbolja  torta za ljetne vrućine sa najukusnijim prelivom!

Ovo nije obična torta sa jagodama. Veoma je posebna , ukusna i kremasta i predstavljat će vam pravo zadovoljstvo kada je probate !
Sastojci su :

Kora:
300 ml tečnog jogurta
350 gr petit keksa
3 kašike neskvika

Fil:

1 kg jagoda
200 ml slatke pavlake
10 ge želatina

Preliv:
450-500 gr jagoda
100 gr šećera
20 gr želatina

1 limun

Priprema
1.
U većoj posudi pomiješajte jogurt i neskvik ( možete staviti malo šećera po želji) . Onda dodajte prethodno (grubo) izmrvljen keks. Sve dobro izmešajte da bi keks upio sav jogurt.
2.

Tu smjesu stavite u pleh (ne morate  podmazivati) i razvucite toliko  da formirate koru. Nije važna debljina kore,bitno je da pokrije površinu tepsije..
3.
U drugoj posudi umutite mikesrom slatku pavlaku i dodajte jagode te promješajte. Ostavite želatin sa 5 kašika hladne vode oko 5 minuta  da nabubri , a zatim ga istopite na laganoj vatri. Pomješajte sa slatkom pavlakom i to sipajte preko kore. Koru ostavite  u frižderu dok se ne stegne (do 1 sat) ili u zamrzivač (do 15 min).
4.
U vecoj posudi  prokuhajte šećer i  jagode  i dodajte im limunov sok . Ostavite da se smjesa  potpuno ohladi.
Kad se torta stisne izvadite je iz frizidera. U ohlađeni preliv ddajte želatin spremljen po već navedenom uputstvu i dobro izmešajte. Preliv sipati preko torte i vratiti opet u frizider na par sati  da se torta dobro stegne.

Tortu je dobro poslužiti uz kuglu sladoleda.