JAGODA ROLAT SA BIJELOM KREMOM – šareno zadovoljstvo koje morate priuštiti !
Ovo je veoma lagani rolat sa jagodama koje mu daju osvježavajući i izvanredan ukus te bijelom kremom od čokolade u kojoj se savršeno uklapa šmek jagoda!
Sastojci za tijesto:
500 gr jagoda,
150 gr šećera,
6 jaja,
90 gr maslaca,
110 gr brašna,
1 kašikica vanilin ekstrakta,
30 gr kakao praha i
sok od pola limuna.
Za bijeli krem:
300 gr bijele čokolade i
500 ml slatke pavlake .
Postupak pripreme:
Prvo pripremite bijeli krem,tako što ćete slatku pavlaku sipati u šerpicu, dodajte joj izlomljenu čokoladu i zagrijavajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano miješanje. Kada se čokolada otopi, a smjesa postane glatka , posudu sklonite sa ringle,malo ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider .
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa dodatkom sokom od limuna . Žumanca umutite sa šećerom i ekstraktom vanile, te sipajte kako i brašno . Postepeno dodajte bjelanca u žumanca i miješajte drvenom varjačom.
Tijesto sipajte u pleh obložen pek papirom, poravnajte ga i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Pečenu koru premjestite na vlažnu krpu, pažljivo je urolajte i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Rolat nafilujte bijelim kremom, rasporedite komadiće prethodno očišćenih jagoda i ponovo umotajte . Rolat ohladite u frižideru, ukrasite jagaodama, isijecite na kriške .