JAGODA ROLAT SA BIJELOM KREMOM – šareno zadovoljstvo koje morate priuštiti !

Ovo je veoma lagani rolat sa jagodama koje mu daju osvježavajući i izvanredan ukus te bijelom kremom od čokolade u kojoj se savršeno uklapa šmek jagoda!

 
Sastojci za tijesto:

500 gr jagoda,

150 gr šećera,

6 jaja,

90 gr maslaca,

110 gr brašna,

1 kašikica vanilin ekstrakta,

30 gr kakao praha i

sok od pola limuna.

Za bijeli krem:

300 gr bijele čokolade i

500 ml slatke pavlake .

Postupak pripreme:

Prvo pripremite bijeli krem,tako što ćete  slatku pavlaku sipati u šerpicu, dodajte joj izlomljenu čokoladu  i zagrijavajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano miješanje. Kada se čokolada otopi, a smjesa postane glatka , posudu sklonite sa ringle,malo  ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider .

Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa dodatkom sokom od limuna . Žumanca umutite sa šećerom i ekstraktom vanile, te sipajte kako i  brašno . Postepeno dodajte bjelanca u žumanca i miješajte drvenom varjačom.

Tijesto sipajte u pleh obložen pek papirom, poravnajte ga  i pecite na 200  stepeni oko 10 minuta. Pečenu koru premjestite na vlažnu krpu, pažljivo je urolajte i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Rolat nafilujte bijelim kremom, rasporedite komadiće prethodno očišćenih jagoda i ponovo umotajte . Rolat ohladite u frižideru, ukrasite jagaodama, isijecite na kriške .