U ovom postu pišemo jednu ispovijest jednog srbina po imenu Milan koji godinama radi u Švajcarskoj kao grafički dizajner i ima platu 5.500 evra. Međutim on kaže da mu život nije Švajcarska pa odlučio da podijeli svoje iskustvo.

 

” Plata od skoro 6.000 franaka ne zvuči loše, ali kad se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka. Slijedeća stavka je kirija, a one ne da su visoke nego prelaze čak i tamošnji standard života, ali vas opet izađe jeftinije nego da posjedujete vlastitu nekretninu, jer vjerovali ili ne, porezi na imovinu su astronomski Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, tako da mi ostaje 3.200 franaka. Cijene gotove hrane bilo gdje su veće nego u Srbiji, pa kako bi uštedio spremam hranu kod kuće, jer bi brzo bankrotirao da se hranim napolju. Za hranu potrošim 600 franaka , tako da mi ostane 2.600 franaka. Nakon toga dolaze računi za internet i mobitel pa mi ostane 2.000 franaka.!”

 

Naime, Milan je izabrao i najosnovniji paket mjesecnog zdravstvenog osiguranja. Tako mu ostaje 1700 franaka, pa taj novac izdvaja za jos neke troškove kao na primjer frizera, a ta stavka Milana košta oko 40 franaka, a pošto se Milan šiša dva puta mjesečno to je već 80 franaka. Kaže da je čista sreća pa se mahom vozi biciklom i nema troškova za auto.