IZVRSNA POGAČA SA KROMPIROM- malo drugačiji način pripreme mekog i vazdušastog tijesta!

Predivnog ukusa i mirisa , pogača sa krompirom na malo drugačiji način.

Sastojci su:

700 gr brašna
500 gr krompira
300 gr margarina
2 jaja
1 glavica crnog luka
1 čeno bijelog luka
1 čaša jogurta
so , biber
grančica peršuna

Stavite u brašno malo soli, 1 jaje, 200 gr margarina i toliko vode da se dobije ne sasvim meko tjesto. Ostaviti tjesto da odstoji sat vremena.
Zatim ga podijeliti na 2 nejednaka dijela. Većim dijelom testa obložiti dno tepsije  i podignite ivice tjesta.
Ogulite krompir, isjeckati ga, dodajte obje vrste luka, biber, peršun i  so. Masu stavite na tjesto kao i komadiće preostalog margarina.
Preko razvucite drugi dio tjesta. Premažite žumancetom i spojite prstima  okolo krajeve tjesta .
U sredini tjesta napraviti rupu u koju ćete staviti trubicu od papira, kroz koju će izlaziti para. Pecite na 200 stepeni C,  sat i 30 minuta.
Onda izvadite trubicu od papira i kroz otvor u pogačice sipajte jogurt. Poslužiti poslije 20 minuta.