Kada izgorimo na suncu slijedi guljenje kože naime , svi rukama skidamo mrtvu kožu ali to nemojte niakko raditi. Svako ubrzano uklanjanje izgorjele kože može da uspori proces regeneracije. Najbolje je da dozvolite koži da sama “uradi piling” i oslobodi se mrtvih ćelija.

 

Jedna korisnica društvenih mreža Cindie iz Teksasa otkrila je kako da se brzo ublaže opekotine od sunca.

“Mora da bude pjena i u sebi treba da ima mentol. Nanesite je na mjesto sa opekotinama i ostavite na koži. Osjetit ćete kako izvlači toplotu iz kože. Nakon 30 minuta pjena će izgledati kao da se otopila i bit će osušena. Na dijelu gdje imate opekotine osjećat ćete hladnoću, a to je dobar znak”, prepričava svoje iskustvo ova 34-godišnjakinja i savjetuje:

 

“Nakon toga isperite je mlakom ili hladnom vodom pod tušem”, dodaje. Tretman je, kaže, potrebno ponoviti sljedećeg dana ako opekotina nije nestala.

Kaže da je ovaj trik čula od jednog doktora ali nije vjerovala dok sama nije osjetila na svojoj koži. “Pjena za brijanje u mnogo slučajeva sadrži mentol i druge hemikalije koje prirodno hlade i stvaraju dobar osjećaj na koži. Mentol uklanja toplotu iz opekotina jer brzo isparava, pa je oporavak mnogo brži”, kaže dr Krant.