Jako ukusna i fina pita, super izgleda. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
4 kom jabuka
200 grama brašna
140 grama šećera
4 kom jaja
4 kaš. marmelade (po želji)
200 ml šlag pjene
1 kaš. soka od limuna

Priprema

1 Jabuke (koje bi trebalo da su približno iste veličine) ogulite, pa rasjecite na polovine i izvadite košpice. Stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje, pa u pećnici zagrijanoj na 180 C pecite oko 20 minuta. Pečene ostavite da se ohlade.
2 Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca sa malo soli umutite u čvrst snijeg, pa postepeno dodajte 140 g šećera i sok od limuna. Dobro umutite, dodajte jedno po jedno žumance, miksajući svo vrijeme. Na kraju dodajte i brašno.
3 Duguljastu modlu za kolače obložite folijom, pa na dno sipajte malo tijesta. Preko redajte jabuke-tako da su uspravno postavljene, jedna do druge.
4 Preko sipajte tijesto, tako da prelije jabuke. Peći na 180 C oko 40 minuta. Gotov kolač ostavite da se ohladi.
5 Ohlađen kolač, po vrhu, premažite marmeladom, pa dekorišite umućenim šlagom.
6 Ostavite u frižider, bar sat vremena, pa režite na parčad.