Bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću neposredno prije hapšenja i izručenja u Hag nuđeno je da promjeni lični opis i da novi život nastavi u Rusiji ili Americi . Navodno je taj plan bio blizu realizacije ali je se umiješala Mira Marković koja je promijenila tok historije te ga je nagovorila da ne promjeni izgled lica. Da je Milošević imao mogućnost da pobjegne potvrdila je i Slavica Dejanović koja je bila s njim tokom posljednjih sati na slobodi:

 

Milošević je bio potpuno svjestan da su njegova predaja i odlazak u zatvor u Bačvanskoj samo korak ka odlasku u Hag. Za njega je profesorka Marković bila jedini autoritet. S njom je kratko razgovarao i nikakve ponude nisu dolazile u obzir. Milošević se sasvim mirno spremio za odlazak u zatvor. Pošto u vili u Užičkoj nije bilo ni struje ni vode, obrijao se kiselom vodom pod svjetlima sa agregata” – prisjetila se tada Dejanović. Na to se nadovezao i bivši obavještajac Službe državne bezbjednosti Božidar Spasić koji je rekao da su mu bezbjednost nudili i Arapi:

 

”Šaputalo se je Gadafi imao namjeru da mu pomogne. Ali mislim da nijedna od ponuda nije bila ozbiljna niti dolazila s prave adrese. Bijeg i promjena identiteta je nešto što je svojstveno samo kriminalcima, ne nekim značajnim političkim ličnostima. Razne spekulacije postoje šta se tada dešavalo, ali sve je moralo da se završi ovako kako se završilo. Amerikanci su htjeli da se operu za bombardovanje, pa su učinili sve da ga pošalju u Hag i proglase ga za jedinog krivca, nisu žalili novac. Tada je ponižena Srbija do posljednjeg pedlja”