Olivera Marković je bila velika srpska glumica , te član Beogradskog pozorišta. Tokom svoje karijere imala je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova. Bila je nevjerovatno talentovana glumica koja je snimila nebrojano obrada pjesama.

 

Olivera je umrla 2. jula 2011. godine u Beogradu posle duge i teške bolesti. 1. oktobra održan je program posvećen Oliveri , a na njegovom kraju glumac Goran Marković predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci. Među stvarima su bile naizgled obični predmeti – kutija za nakit, vizit-karta, vještačke trepavice… ipak, jedna je naročito privukla pažnju a to je umrlica Žanke Stokić.

 

Goran je tom prilikom otkrio da je Olivera umrlicu skinula sa jednog drveta neposredno nakon sahrane starije koleginice 1947. godine. Reč je bila očigledno o parčetu papira koji joj je mnogo značio jer je umrlicu čuvala više od šest decenija.

Sigurno je da se mlada Olivera, tek udata za kolegu Radeta Markovića, divila velikoj Žanki, zvijezdi narodnog pozorišta i prvoj “Gospođi ministarki”. Godinama kasnije, i Olivera Marković će se okušati u istoj ulozi. Vjerovatno je da je Oliveru boljela i nepravda učinjena prema starijoj koleginici.