Jako ukusna irska pastirska pita sa mesom i krompirom.

Irsku pastirku pitu možete poslužiti i svojim gostima jer predivno izgleda!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za fil:
500 grama faširanog mesa
2 glavice luka
3 mrkve
1 šolja graška
2 čehna b. luka
3 kaš. paradajz pira
ulje, vegetam, biber i sp

Za krompir pire:
5 kom većih krompira
150 ml mlijeka
2 kaš. kisele pavlake
so, biber, vegeta puter

i još:
150 grama tvrdog sira
4 kom kuhani jaja

 

Skuhajte ogulje krompir u slanoj vodi. A posebno skuhajte jaja.

Meso izdinstajte na malo ulja sa lukom, dinstajte dok voda ne ispar pa dodajte mrkvu, grašak, zalnite sa vegetom , soli i biberom. Dodajte paradajz pire, umješajte sve da prokulja pa skinite sa vatre.

Skuhani kompir ocjedite i izgnječite, začinite ga i dodajte mlijeko i puter.
u dublju vatostalnu posudu stavite meso, na njega tvrdi sir, zatim pire, u pire utisnite oguljena kuhana i proplivljena jaja.

rernu zagrite na 180 stpeni i pecite onda sve zajedno oko 15 min. Poslužite uz parče hljeba i jogurt!
Prijatno!