Ukusan i zdrav.

Potrebni sastojci su:

  • 500 ml. mlake vode
  • 20 gr. kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • ukupno  oko 850 gr brašna
    od toga:
  • 100 gr integr. pšeničnog
  • 50 raženog integralnog
  • 2 kašike lanenog  sjemena
  • 1 kašika suncokretovog sjemena
  •  može i susam 2 kašike

Priprema:

U lonče sipati 200 ml vode i kvasac šećer i 2 kašike brašna i izmješatida kvasac naraste. Sipati u  vanglu dodati ostatak vode, brašna soli i zamesiti tvrdje  glatko testo.
Ostaviti da naraste . Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Malo ga rukama obraditi napraviti loptu i nožem zaseći na sredini u obliku krsta.Šerpu pobrašnjiviti i staviti hleb u šerpu prečnika 24 cm. 
Pokriti da odmori sat vremena i peći na 180 stepeni C oko sat vremena ako je još težak vratiti još desetinu min. .  
Vruć hleb pokriti  krpom pa ga izvaditi iz šerpe.