Veliki broj tužitelja iz Massachusettsa vodi slučaj za ubojstvo* protiv čovjeka čija se žena smatra mrtvom, ali čije tijelo nikada nije pronađeno, na temelju jezive internetske pretrage koju je proveo u vrijeme nestanka. Ali stručnjaci upozoravaju da inkriminirajuća istraživanja nisu dovoljna za izgradnju snažnog slučaja.

„Bilo bi veoma izazovno pokušati zasnovati krivičnu istragu samo na onome što je neko tražio na internetu“, rekla je Dženifer Linč, iz jedne neprofitne organizacije sa sjedištem u San Francisku. Brajan je koristio pretraživač na internetu, tražio je načine kako da raskomada i odloži tijelo, uključujući „koliko dugo prije nego što tijelo počne da miriše“, „najbolji alat za raskomadanje testerom“ i „10 načina da odložite mrtvo tijelo ako vam je zaista potrebno“, rekao je tužilac kada je Volš optužen 18. januara u vezi sa pretpostavljenom smrću Ane Volš.

Ana Volš je majka troje djece, navodno je poslednji put viđena kako izlazi iz porodičnog doma u Kohasetu, južno od Bostona u ranim jutarnjim satima 1. januara. Anin nestanak prijavio je njen poslodovac 4. januara. U slučaju Volš, odbrana će vjerovatno dovesti svog eksperta da ispita pouzdanost dokaza pretrage na suđenju. Linč je upozorila na to da nametljive pretrage mogu biti i sloboda govora. Samo zato što neko traži nešto potencijalno ilegalno na internetu, to nije dokaz da namjerava da počini zločin, rekla je ona. „Svi moramo da brinemo da će policija imati pristup našim upitima za pretragu jer otkrivaju toliko privatnih informacija o nama“, rekala je Linč. Ostatak možete pročitati  ovde. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here