Klasičan rolat naših baka od jaja i domaćeg pekmeza.

Potrebno vam je

5 jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo,
domaći pekmez

Priprema

Najprije uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni. Odvojiti bjelanca i žumaca pa umutiti pjenasto bjelanca sa šećerom. Lupanim bjelancima dodavati žumanca uz mućenje, pa onda ulje. Na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti, da nema grudvica. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa staviti smjesu u rernu da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru odmah uviti u rolat i ostaviti tako da se hladi. Staviti vlažnu krpu i uvijete. Ohlađenu koru odvojiti pa namazati domaćim pekmezom i opet sve uviti. Nemojte previše stiskati kako pekmez ne bi iscurio.