HURMAŠICE SPREMITE PREMA OVOM RECEPTU I SVI ĆE SE ZALJUBITI U NJIH! NEVJEROVATNO SOČNE I UKUSNE

Hurmašice su jedno od neizostavnih jela u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji – a samo spremanje slasnog deserta zahtijeva pravo kulinarsko umijeće. No, ako ih spremite prema ovom receptu, garantujemo da će to biti najsočnije koje ste ikad probali!

Potrebno:

25 dkg otopljenog maslaca

2 kom jaja

150 grama kristal. šećera

2 grama pecilnog praška

60 dkg brašna

Zaljev:

7.5 dl vode

50 dkg kristal šećera

limun nasjeckan na kolutove

Postupak:

Izmiješajte sve sastojke tokom 5 minuta pa ih oblikujte u kuglice a potom u valjak. Postavite hurmašice na rendaljku koju ste okrenuli na hrapavu stranu i lagano pritisnite. Po želji stavite jezgru oraha na sredinu i onda oblikujte u hurmašice.

Pecite na 20ak minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Dok se peku, napravite zaljev: prokuhajte vodu pa dodajte šećer i nastavite miješati 2 minute dok se ne otopi šećer pa dodajte limun i sklonite s ringle.

Čim se ispeku hurmašice, prelijte ih zaljevom. Limun rasporedite po njima i ostavite na bar 2 sata na sobnoj temperaturi