HRSKAVI SLATKI KEKSIĆI SAVRŠENOG PUNJENJA – specijalitet iz Velike britanije !

Ovi hrskavi keksići su veoma mekani a u isto vrijeme hrskavi sa veoma savršenim punjenjem.

SASTOJCI
110 gr šećera
80 ml zlatnog sirupa
pola kašikice đumbira u prahu
90 grama brašna
110 grama maslaca
1 žlica brandya ili obične rakije

I jos za filovanje:

2 kašike šećera
500 ml slatkog vrhnja
ribana korica jednog limuna

POSTUPAK:

Na laganoj vatri otopite maslac,šećer i zlatni sirup  . Kad se maslac otopi i  sastojci se povežu  ,maknite sa vatre i dodajte đumbir, brašno i bradny  .
Pleh za kekse obložite pek papirom i na njega stavite  po kašikicu smjese tako da dobijete manji krug. Ne stavljajte više od četiri hrpice na jedan pleh. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 180 stepeni  5 – 9 minuta.  Znat ćete da su pečeni   kad mjehurići na njihovoj površini prestanu pucketati.
Izvadite ih iz rerne, ostavite na minutu, da se malo ohladi, dignite ih sa papira za pečenje te ih oprezno zamotajte oko  bilo kakvog uskog cilindra.
Ako vam se brandy snaps ohladi suviše i stvrdne se, prije nego  što ih formirate u tuljce te ih vratite u pećnicu na tridesetak sekundi da omekšaju.
Ponovite ovaj postupak pečenja dok ne potrošite čitavu smjesu.
Za nadjev umutite slatko vrhnje u šlag sa dodatkom ribane korice limuna i malo šećera .
Ovim šlagom napunite već ohlađene tuljce, te ih odma pojedite jer od šlaga počnu omekšavati. Prazne tuljce trbate čuvati samo 2  dana u dobro zatvorenoj kutiji.