Jako dekorativno i ukusno pecivo sa hrenovkama. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
500 grama brašna
1 kvasac
1 kaš. šećera
1 kaš. soli
1 jaje
250-300 ml mlijeka
50 grama maslaca
Nadjev:
9 hrenovkica
Za premaz:
1 jaje
1 kaš. maslinovog ulja
2 kom mlada luka
Za posipanje:
2 kaš. sezama

Umjesite tijesto sa brašnom, šeć., kvascem, soli, jajetom i toplim mlijekom, pred kraj dodajte otopljeni maslac i ponovo umjesite, tijesto treba da bude glatko da se odvaja od posude. Ostavite da se diže oko pola sata.
Zatim tijesto podjelite u devet loptica. Jednu po jednu razvalajte u vel. dužine hrenovke, pa umotajte hrenovku i zasjecite na 4 puta jednake vel, pa lagano jedan dio prebacite na jednu, a drugi na drugu stranu i tako i sljedeća dva. To uradite sa svim lopticama.

Ukoliko su vam hrenovke veće odma možete zasjeci i na 5 mjesta!

hrenovke-u-tijestu-2

rascvjetane-hrenovke-u-dizanom-tjestu-f627150f381d1cb3e92c9f939bcf9914_view_l
Zatim stavite na obloženi pleh, pospite susamom po želji i pecite oko dvadesetak min na temp 200 stepeni. Kad su gotove premažite sa malo maslinovog ulja i maladog luka u krugiće po želji.