Grmljavina za ovo doba godine , odnosno za mjesec Januar nije nikako dobra i jako je neobična stvar. Iako pojava grmljavine u januaru predstavlja nešto što je sasvim normalno za meteorologe, narod na nju gleda drugačije. Grmljavina u zimskom periodu po starim vjerovanjima donosi nešto loše.

 

„Tokom večeri  masa  se premješta prema Banatu, a onda dalje ka Rumuniji i ne očekuje se da izazove neke veće vremenske nepogode na teritoriji Srbije“  rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

„Pod uticajem smo toplog vazduha sa Mediterana koji je vlažan i nestabilan. On nam i donosi ove temperature koje su više za ovo doba godine“ zbog toga su na našim prostorima trenutno temperature više nego što je to slučaj u ostatku Europe.

Grmilo je na Balkanu i to u veoma lošim godinama kao  što su kod Prvog srpskog ustanka, Drugog svjetskog rata. Čak prije Kosovskog boja. Priča se da je grmilo i tokom zime prije NATO bombardovanja 1999. godine. Neki se sjećaju takve grmljavine na zimu početkom 1995. godine kada je počela hrvatska akcija „Oluja“ kada se dogodio strašni progon srpskog naroda iz Hrvatske.