GRIZ KOCKE – NEMOGUĆE JE ODOLJETI IM!

Sočne, izdašne, kremaste i naprosto neodoljive! Griz kocke brzo se i lagano prave, savršen izbor za svaku priliku!

Potrebno:

  • 7 kom bjelanjaka
  • pecilni prašak
  • 3 žlice kakaa
  • 5 kom žumanjaka
  • 6 žlica tople vode
  • vanilin šećer
  • 10 žlica kristal šećera

Krema:

  • litar mlijeka
  • 100 g margarina
  • 2 kom žumanjaka
  • 200 g griza
  • 100 g kristal šećera + 2 žlice
  • 4 vrećice vanilin šećera

Za glazuru:

  • 3 žlice ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 100 g tamne čokolade

Postupak:

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka sa malo soli, dodajte šećer i nastavite miksati pa postepeno dodajite žumanjca ali mutite najmanjom brzinom. Dodajte toplu vodu i vanilin šećer. Mutite drvenom kašikom kasnije i promiješajte brašno sa pecilnim praškom i kakaom. Dodajte smjesi.

Pecite u plehu sa pek papirom na 180 stepeni oko 20 minuta. Ohladite i prelijte sa 1 dl mlijeka i šećera.

Krema:

U provrlo mlijeko dodajte griz umućen sa malo mlijeka i vanilin šećerom. Ohladite, dodajte margarin, šećer. Na pari izmiksajte 2 žumanjca sa 2 žlice šećera da se zgusne i toj smjesi dodajite postepeno smjesu sa grizom. Izmiksajte.

Prelijte preko čokoladnu glazuru od istopljene čokolade na pari sa malo ulja i mlijeka. Ostavite da odstoji u zamrzivaču.