GRIZ KOCKE – NEMOGUĆE JE ODOLJETI IM!
Sočne, izdašne, kremaste i naprosto neodoljive! Griz kocke brzo se i lagano prave, savršen izbor za svaku priliku!
Potrebno:
- 7 kom bjelanjaka
- pecilni prašak
- 3 žlice kakaa
- 5 kom žumanjaka
- 6 žlica tople vode
- vanilin šećer
- 10 žlica kristal šećera
Krema:
- litar mlijeka
- 100 g margarina
- 2 kom žumanjaka
- 200 g griza
- 100 g kristal šećera + 2 žlice
- 4 vrećice vanilin šećera
Za glazuru:
- 3 žlice ulja
- 1 dl mlijeka
- 100 g tamne čokolade
Postupak:
Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka sa malo soli, dodajte šećer i nastavite miksati pa postepeno dodajite žumanjca ali mutite najmanjom brzinom. Dodajte toplu vodu i vanilin šećer. Mutite drvenom kašikom kasnije i promiješajte brašno sa pecilnim praškom i kakaom. Dodajte smjesi.
Pecite u plehu sa pek papirom na 180 stepeni oko 20 minuta. Ohladite i prelijte sa 1 dl mlijeka i šećera.
Krema:
U provrlo mlijeko dodajte griz umućen sa malo mlijeka i vanilin šećerom. Ohladite, dodajte margarin, šećer. Na pari izmiksajte 2 žumanjca sa 2 žlice šećera da se zgusne i toj smjesi dodajite postepeno smjesu sa grizom. Izmiksajte.
Prelijte preko čokoladnu glazuru od istopljene čokolade na pari sa malo ulja i mlijeka. Ostavite da odstoji u zamrzivaču.