” Zato je strašno teško držati dijetu i stalno ste gladni, nezadovoljni i depresivni i o tome se vrlo malo priča, što nikako nije dobro. Priroda favorizuje debljinu i mi imamo dokaze da su oni koji su gojazni dosta vitalniji”, kaže prof. dr Branimir Nestorović.

 

Nestorović kaže da je prije nekoliko mjeseci izašao novu naučni rad u kojem su ispitivali smrtnost pacijenata koji su operisani i da se ispostavilo da umjereno gojazni ljudi dva puta manje umiru nego mršavi. Prema riječima doktora gladovanje izaziva depresiju i vrlo je teško izbjegavati hranu, ali postoje i alternative, a jedna od jednostavnih i najefikasnijih je hrono dijeta.

 

“A to je normalna ishrana u toku dana, poslije šest sati naveče ništa, samo voda, ili samo čaj koji je nezaslađen. Posljednjih godina veoma popularan je taj dvodnevni post, a to je naš post u pravoslavlju, dvodnevni post se sastoji od toga da dvaput sedmično uzimate 500 kalorija. Ako se zna da otprilike dvije hiljade kalorija treba čovjeku za normalno funkcionisanje, to je baš elementarno. Ovsena kaša, nekoliko voćki, dva puta sedmično. Najvažnije je izbjeći efekat gladovanja, gdje se čezne za hranom, sanjate hranu i odjednom puknete i ispraznite cijeli frižider, prejedete se”, savjetuje Nestorović i dodaje da taj dan kad gladujete imuni sistem doživljava nevjerovatnu stimulaciju.