Novak Vukoje je najpoznatiji otorinolaringolog primarijus, a koji je inače bio član Evropske akademije nauka, preminuo je prošle godine u avgustu. Ono što je on ispričao prije svoje smrti je iskustvo sa pacijentom bivšim vođom Muamerom el Gadafijem.

 

On je Gadafija upoznao preko libijskog ministra. Prije njega sam operisao libijskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je bio službeno u posjeti u Beogradu tokom koje je imao napade noćnoga gušenja, koji su ga inače mučili. On je o tome ispričao libijskom vođi. Prvi put sam Gadafija posjetio u januaru 2006. godine” ispričao je doktor.Zatim je počelo njihovo prijateljstvo sa Gadafijem koji je brutalno ubijen.

 

Bio je u kontaktu sa njegovom kćerkom Aišom. Ona živi u Omanu sa troje djece i majkom Safijom, koja je iz Mostara. Gadafi je u Mostaru završio vojnu gimnaziju, i tu se zaljubio u safiju i oženio se njome. “Za vrijeme Gadafija u Libiji se jako dobro živjelo. To je jedina zemlja, a obišao sam skoro cijeli svijet, gdje nisam vidio prosjaka. Svako je imao neku donaciju od države, da svaka kuća, radio – ne radio, može pristojno da živi. Libija je imala pet miliona stanovnika, a nekoliko miliona stranih radnika”, rekao je doktora