Odličan i ukusan kolač sa jednostavim sastojcima. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći:
Tijesto
150 gr šećera
150 gr masti
2 komadajaja
100 gr kiselog vrhnja ili milerama
1 mala kaš. sode bikarbone
400 gr brašna
na vrh noža soli
1 mala kaš. ekstrakta vanilije
Kremasti biskvit
100 gr mljevenog maka
3 vel.kaš. gustina
4 vel.kaš. šećera
250 ml mlijeka
Glazura
50 gr margarina
200 gr čokolade
3vel.kaš. ulja

Skuhajte kremu od gustina sa šećerom i sa malo hladnog mlijeka do tečne smjese, a ostatak mlijeka od
250 ml stavite da zakipi,a u mlijeko uz brzo miješanje dodajte tečnu smjesu gustina. Pravi se kao puding. Skinute sa vatre i odmah umiješajte mak i ostavite da se prohladi malo.

Umutiti pjenasro mast i šećer. Dodati jaja ponovo umutiti da se sjedini. Dodati vrhnje i eks. vanilije pa još mutiti. U ovu masu umiješaje brašno dodatkom sa sodom bikarbonom. Rukama izradite mekano tijesto.
Podijelite tijesto tako da se ostane barem 1/3 za gornji sloj. 2/3 tijesta utisnuti rukom u kalup (kod mene veličina 18X30 cm).

Može se to tijesto i razvaljati na papiru.

Odvojenu 1/3 tijesta izmješajte sa prije kuhanim kremom od maka. Krema moŽe da bude i topla to ne smeta. Kad se sve sjedini preliti po prvoj kori. Kolač peći u zagrijanoj rerni na 200 C oko 1/2 sata.

Dok se ispečen kolač hladi, otopite čokoladu na pari sa uljem i margarinom. Toplu čokoladu preliti na kolač cijelom površinom i ostaviti da se hladi.

Ovaj kolač poslužite uz finu šoljicu kafe!