Jako ukusne i jednostavne lješnjak štanglice. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Kora:
4 kom bjelanaca
prstohvat soli
80 grama secera
20 grama brasna
80 grama mljevenih lješnjaka (pečenih)

Fil:
8 kom žumanaca
120 grama secera
50 grama brasna
170 grama mlijeka
90 grama cokolade za kuvanje
110 grama putera

Ostalo:
oko 30 grama lješnjaka pečenih.

Bjelanca umutite sa soli, pa onda postepeno dodajite šećer, i mutite dok ne dobijete šlag. Pa lagano dodajte mljeve lješnjake i 20 grama vrašna pa umjesite žicom.
Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu na temp. oko 180 step oko 20-tak min.

U međuvremenu napravite fil, osam žumanca umutite sa 120 grama šeć., pa dodajte 50 grama brašna, i 170 grama mlijeka. Fil možete kuhati na prai ili ditektno na ringli na slaboj temp. uz neprestano mješanje. Zatim dodajte čokoladu da se otopi i kuhajte dok se fil ne zgusne. Kad se prohladi dodajte umućeni puter ili maragrin. Pa sve zajedno umiksajte.
Fil premažite preko ohlađenje kore, ukrasite sa lješnjacima, malo ohladite pa služite.