Predivna i mekana makedonska pogača koju ćete sigurno često kuhati.

Makedonska pogača idealna je za prilike kad vam dolaze nenajvljeni gosti, na brzinu je spremite i svi će se sigurno oduševiti.

Makedonska pogača koja je jako mekana i jednostavna gotova je za samo 15 min!

Za ovaj recept potrebni cu vam sljedeći sastojci:

  • 150 grama sira
  • tri kom jaja
  • 200 ml kiselog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • jedan prašak za pecivo
  • jedna kaš. soli
  • 15 kašika brašna
  • po želji: biber, vegeta, kopar
    i još:
    papri za pečenje

Način pripreme je sljedeći:

U posudu stavite jaja, ulje, sir, kiselo mlijeko, poslite, začinite i umjesite, zatim dodajte brašno sa praškom za pecivo i dobro umjesite, tako da dobijete žitku kašu nesto slično kao za palačinke. Smjesu istresite na tepsiju koju se predhodno obložili papirom za pečenje. Pa onda stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 15 min do pola sata zavisno od pećnice.
Provjerite sa čačkalicom da li je gotova i  zatim izvadite. Malo ohladite pa onda služite po želji uz namaze ili uz jelo umjesto hljeba.  Ja je danas služim u čorbu od graška.

Prijedlog: po želji pogaču možete dodati začine po želji, ja obavezno dodam kopar i često ga koristim u svim jelima.
Makedonska pogača me oduševila kad sam je pravila i evo ponovo je pravim i sa vama dijelim ovaj recept. Uživajte!

 

PROČITAJTE VIŠE —-> MAKEDONSKA POGAČA SA MOCARELOM