Sa mirisom i ukusom koji osvaja i ističe svu ljepotu ovih prvih jesenjih dana i toplinu porodičnog doma.

Ovaj domaći desert će se bez sumnje svima dopasti jer ipak su ta tradicionalna jela nešto čemu niko ne može odoliti. Idealna je poslastica za cijelu obitelj a uz to i jako zdrava. I sam način pripreme je jako jednostavan, jedino što će pečenje potrajati malo duže, ali se definitivno isplati.

Sastojci:

dunja 8
sjeckani orasi 6 kašika
mljeveni lješnici 2 kašike
med 4 kašike
šećer 200 g
vanilin šećer 2
šlag krem 2

Kako pripremiti:

Dunje oljuštiti, presjeći na polovine, pa pažljivo izdubiti. U posebnoj činiji sjediniti orahe, lješnik, med i šećer. Sa dobijenom smjesom napuniti dunje, a odozgo posuti sa vanilin šećerom, pa svaku polutku fino uviti u foliju. Staviti u pleh i peći u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Dunje poslužiti dok su tople uz šlag ili pak sladoled od vanilije šta god volite. Prijatno vam!