Lagane krofne koje se prave u mlijeku, jos niste probali.Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Tijesto za krofne:
1 svježi kvasac kockica
malo soli,
jedna šaka masti
2 jaja (žumanjka)
oko 6 dl mlijeka
1 kaš. šećera
80-90dkg. glat. brašna
2 kaš. šećera
limunove korice
Za preljev:
5 dl mlijeka
4 kaš. šećera
po želji vanil. šećera ili ruma

Tijesto: Kvasac izmrvite u toplo mlijeko i dodajte kašikicu šećera. Mješati dok se kvasac ne istopi i ulite u zdjelu sa brašnom koje ste prosijali. Ostavite na toplom mjestu dok se ne napravi pjenica. Ostale sastojke dodajte i umijesite tijesto tako da bude makano i da se odvaja od dlana.U zavisnoti od potrebe dodajte malo brašna. Malo ga pouljite. Ostavite na toplom da nadođe.

Na pobrašnjenoj podlozi izmjesite tijesto pa razvaljajte na 3 cm debljine. Napravite okrugle kalupe prečnika vel oko 8 cm.. Složite u tepsiju krofne jednu pored druge. Tepsiju ne morate mazati uljem. A ostatak tijesta premijesite i ponoviti isti postupak sve dok ne napunite jednu tepsiju. Ostaviti na toplom da malo jos nadođu.

Ta preljev zagrijate mlijeko sa šećerom, dok se šećer ne otopi. Od prilike za 1 tepsiju treba oko 5 dl mlijeka. Prelite preko svih krofni i lagano protreste tepsiju da krofne isplivaju prema gore. Stavite u zagrijanu pećnicu na oko 200 step. i pecite oko 30-tak min.