Poslatica šljivama koju ćete često praviti kad je jednom probate.

Brza, osvježavajuća i jako ukusna poslastica…

Sastojci:

mlijeko 1/2 l
griz 100 g
šećer 10 kašika
jaja 4
vanilin šećer 1
svježe šljive oko 300 g

 

Kako pripremiti:

U posudu sipajte mlijeko, dodajte 4 kašike šećera pa kuhajte dok ne proključa a zatim lagano dodajte griz stalno miješajući. Kuhajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre. U vruć griz dodajte vanilu i žumanca pa sve umutite mikserom, kuhajte još nekoliko minuta pa sklonite posudu sa vatre.

Posebno umutite čvrst šam od bjelanaca sa 3 kašike šećera pa ga lagano umješajte u predhodnu smjesu. Šljivama izvadite koštice i isjecite na željene komade.Dvije trećine ove smjese izručite u nauljen i brašnom posut uzan dugačak pleh, izravnajte, pa odozgo poredajte šljive (ostavite nekoliko za dekoraciju).

Preko njih nanesite i ostatak smjese, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 min. Izvadite iz rerne i nakon 3-4 min. izvrnite na duguljasu tacnu. Ostatak šljiva što sitnije isjeckajte i stavite u manju posudu i skuhajte sa 3 kašike šećera i 1/2 dl vode. Kada počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre pa prelijte preko deserta.
Desert dobro ohladite i poslužite.