Fantastičan prilog uz tjesteninu ili krompir.

Potrebno vam je:

500 grama mljevene junetine,
60 grama prezli,
50 grama parmezana ili drugog tvrdog sira,
100 grama kačkavalja,
4 čena bijelog luka,
1 jaje,
1 konzerva paradajza pelata,
1 sviježi peršun,
sušeni origano,
so, biber,
maslinovo ulje

Priprema

Najprije uklučite rernu na 180 stepeni. U većoj posudi, zagrijjte maslinovo ulje, i propržite dva sitno isjeckana čena bijelog luka i origano. Umiješajte usitnjeni pelat, posolite i pobiberite, i krčkajte na tihoj vatri dok pripremate ćufte.U posudi izmješajte govedinu, prezle, kašičicu rendanog parmezana, isjeckani peršun i preostala dva čena bijelog luka, kao i jaje. Začinite solju i biberom, i vlažnim rukama oblikujte ćufte .Podmažite dno manjeg pleha maslinovim uljem i poredajte ćufte. Pecite u zagrijanoj rerni dvadesetak minuta, zatim prelijte sosom, odozgo narendajte kačkavalj i pospite ostatkom parmezana i pecite još 15 minuta.