Sav je onako kremast sa divnim korama sa bademima pa eto ako vas se dopada pravite ovo je ono što ste oduvijek tražili…

Izuzetno poslastica u koju možete dodati i sezonsko voće!

Sastojci:

Kore:
4 žumanjka
100 grama šećera
100 grama maslaca
100 grama brašna
2 kašičice vanilija šećera
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike mlijeka

Premaz:
4 bjelanjka
175 grama šećera

Za posipanje:
listići badema

Krema:
200 ml slatkog vrhnja
4 žumanjka
50 grama gustina
500 ml mlijeka
20 grama vanilija šećer
80 grama šećera
sezonsko voće po želji

 

Način pripreme:

Umutiti maslac sa šećerom,dodati žumanjke i još mutiti, dodati mlijeko, vaniliju šećer i na kraju brašno i prašak za pecivo koje ste predhodno prosijali. Koristiti pleh od prilike 30×30, stavite u pleh papir za pečenje i na njega razmazati tijesto. Umutiti bjelanjke, po malo dodavati šećer i umutiti u čvrsti snijeg, premazati ga preko tijesta, posuti listićima badema i koru peći oko 25 minuta na 180 stepeni. Koru potpuno ohladiti i podijeliti na dva dijela.

Četiri žumanjka umutiti sa šećerom i v. šećer, dodati oko 200 ml mlijeka, dodati gustin, ostatak mlijeka zagrijati pa ga polako sipati u umućene žumanjke i miješati da se nestvaraju grudvice. Zatim ćete sve vratiti na ringlu pa ukuhati kao puding, presuti u posudu pa prekriti sa nekim prozirnim tankim najlonom i ostaviti kremu dok se skroz ne ohladi.

Pošto se krema ohladila sastaviti je sa umućenim slatkim vrhnjem. Kremu premazati na jednu koru, poredati sezonsko voće, u našem slućaju jagode, a na vrh staviti drugu koru. Kolač ostaviti na nekoliko sati u frižider poslije ćega se može koristiti i naravno uživati u predivnom ukusu.