EXTRA SOČNA TORTA SA TREŠNJAMA – ukus trešanja i ovog fila daju izvrsnu kombinaciju ukusa!
Extra sočni fil od trešanja i oraha u kombinaciji sa tijestom od kkao praha je prava ljetna kombinacija koja odiše finim i sočnim kao i osvježavajućim okusima !
Sastojci za tijesto:
120 gr šećera,
5 jaja,
2 kašike gustina,
1 kesica praška za pecivo,
2 kašike kakao praha,
80 gr maslaca ,
100 gr mljevenih oraha.
Za fil:
200 gr trešanja,
70 gr šećera,
80 gr gustina,
700 ml mlijeka,
100 g mliječne čokolade
i 200 ml slatke pavlake.
Za ukrašavanje:
200 gr trešanja,
100 gr prepolovljenih oraha
50 gr šećera u prahu.
Priprema:
Mikserom umutite pjenasto žumanca i šećer. U drugoj posudi izmješjte kakao, brašno, prašak za pecivo te postepeno sipajte u umućena žumanca. Dodajte u smjesu otopljen maslac, mljevene orahe, čvrst snjeg od bjelanaca i dobro promješajte varjačom.
Tijesto sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 180 step.oko 30 minuta. Pečenu koru prepolovite na pola i ostavite da se hladi. U međuvremenu, pomešajte 8 kašika mlijeka i gustin . Ostatak mlijeka zagrijte sa izdrobljenom čokoladom. Kada mlijeko prokuha, dodajte gustin i kuhajte dok se krem ne zgusne. Zatim sklonite sa ringle i ohladite, uz povremeno miješanje.
Umućen šlag od slatke pavlake sjedinite sa kremom. Prvu koru filujte polovinom kreme, rasporedite 100 gr očišćenih trešanja, poklopite drugom korom i nanesite ostatak kreme i trešanja. Prepolovljene orahe i očišćene trešnje skuhajte sa šećerom u prahu i malo vode. Kad se smjesa zgusne, ohladite te ukrasite površinu kolača. Kolač isijecite na kocke i servirajte ih.