EXTRA SOČNA TORTA SA TREŠNJAMA – ukus trešanja i ovog fila daju izvrsnu kombinaciju ukusa!

Extra sočni fil od trešanja i oraha u kombinaciji sa tijestom od kkao praha je prava ljetna kombinacija koja odiše finim i sočnim kao i osvježavajućim okusima !
Sastojci za tijesto:

120 gr šećera,

5 jaja,

2 kašike gustina,

1 kesica praška za pecivo,

2 kašike kakao praha,

80 gr maslaca ,

100 gr mljevenih oraha.

Za fil:

200 gr trešanja,

70 gr šećera,

80 gr gustina,

700 ml mlijeka,

100 g mliječne čokolade

i 200 ml slatke pavlake.

Za ukrašavanje:

200 gr trešanja,

100 gr prepolovljenih oraha

50 gr šećera u prahu.

Priprema: 
Mikserom umutite pjenasto žumanca i šećer. U drugoj posudi izmješjte kakao, brašno, prašak za pecivo te  postepeno sipajte u umućena žumanca. Dodajte u smjesu  otopljen maslac, mljevene orahe, čvrst snjeg od bjelanaca i dobro promješajte varjačom.

Tijesto sipajte u  pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 180 step.oko 30 minuta. Pečenu koru  prepolovite na pola  i ostavite da se hladi. U međuvremenu, pomešajte 8 kašika mlijeka i  gustin . Ostatak mlijeka zagrijte sa izdrobljenom čokoladom. Kada mlijeko prokuha, dodajte gustin i kuhajte dok se krem ne zgusne. Zatim sklonite sa ringle i ohladite, uz povremeno miješanje.

Umućen šlag od slatke pavlake sjedinite sa kremom. Prvu koru filujte polovinom kreme, rasporedite 100 gr očišćenih trešanja, poklopite drugom korom i nanesite ostatak kreme i trešanja. Prepolovljene orahe i očišćene trešnje skuhajte sa šećerom u prahu i malo vode. Kad se smjesa zgusne, ohladite te ukrasite površinu kolača. Kolač isijecite na kocke i servirajte ih.