Osim što je jako zanimljvo gledati kako raste, posebno djeci, možete imati i  koristi od ugoja limunovog drveta kada krenu polodovi.

Uzgojite limunovo drvo na vrlo jednostavan način.

Nakon sto iskorisite limun, ostavite košpice. Očistite prvi koricu onu bijelu, a sjeme stavite u vodu i ostavite u vodu  do 7 dana, vodu mjenjate svaki dan. Zatim nakon 7 dana u šolju ili vazu stavite kamenčice da obložite dno preko napunite vlažnom zemljom. Zatim sjeme stavite u zemlju tako da šiljati dio okrenete prema dole. Smjenema razmaknite oko 5 mm jedno od drugog. Preko smjenema stavite sloj pijeska. Porskajte zemlju vodom, i nastavite prskati svaka dva dana po malo. Šolju možete prekriti najlonom i time ćete dobit efekat staklenika.

Nakon 7-8 dana trebali bi da se pojave prvi izdanci. Nakon što vam izdnanci narastu nakon 3 mj i više možete ih presaditi u više saksija kako bi mogle nastaviti da rastu.

 

Ljeti limunovo drvo čuvajte na osunčanoj strani, redovno zaljevajte da zemlja nije suha, a možete ga i tuširati jer mu to prija, naravno i žubrite ga sa kiselim đubrivom da poboljšate rast. Zimu čuvajte na svijetlom i prozračnom mjesu. Umjerno ga zaljevajte tako da zemlja ne bude suha. U proljeće ga kalemite i možete da očekujete prve plodove.

 

Isto možete uraditi na narančom ili gejpfrutom!