EKSPLOZIJA UKUSA OD MALINE – parfe koji će vas oduševiti !
Fil:
1 kašika želatina
2 jaja
10 žumanaca
2 šoljice pasiranih banana
3/4 šoljice šećera u prahu
2 šoljice slatka pavlaka
1 kašika limunovog soka
štapić od vanile
Parfe:
1 slatka pavlaka
2 kašike šećera
3 zrele banane
2 kašike jogurta
2 kašike burbona
1 kašika limunovog soka
30 do 40 kolačića sa ukusom vanile
Priprema:
1. Za fil: sipajte u posudu četvrtinu šolje vode , ubacite želatin i čekajte 10 minuta.
2. U drugoj posudi pomješajte jaja, polovinu šećera, žumanca . Zatim u dubljoj tavi, pomješajte slatku pavlaku, vanilu,prstohvat soli i preostali šećer . Kuhajte na srednjoj vatri između 7 minuta, sve dok se ne zgusne masa.
3. Postepeno dodajte 1/3 tople mase u masu od jaja. Zatim vratite dobijenu masu nazad u tiganj i kuhajte oko 10 minuta, miješajte drvenom kašikom. Sklonite masu sa vatre i dodajte želatin,limunov sok i pire od banane . Prespite masu u staklene posudice. Rashladite ovaj desert najmanje 3 sata prije serviranja.
4. Da biste napravili parfe mikserom umutite slatku pavlaku,burbon i šećer . U drugoj posudi pomješajte komadiće banane,limunov sok i burbon . Zatim u teglu stavite red fila, kolačiće, te komadiće banane, i ponovite ovaj postupak dok ne napunite tegle. Ostatak kolačiča i banana upotrijebite za dekoraciju.