EKSPLOZIJA UKUSA OD MALINE – parfe koji će vas oduševiti !

 

Fil:

1 kašika želatina

2  jaja

10 žumanaca

2 šoljice pasiranih banana

3/4 šoljice šećera u prahu

2 šoljice slatka pavlaka

1 kašika limunovog soka

štapić od vanile

Parfe:

1 slatka pavlaka

2 kašike šećera

3 zrele banane
2 kašike jogurta

2 kašike burbona

1 kašika limunovog soka

30 do 40 kolačića sa ukusom vanile

Priprema:

1. Za fil: sipajte u posudu četvrtinu šolje vode , ubacite želatin i čekajte 10 minuta.

2. U drugoj posudi  pomješajte jaja, polovinu šećera, žumanca .  Zatim  u dubljoj tavi, pomješajte slatku pavlaku, vanilu,prstohvat soli i  preostali šećer . Kuhajte na srednjoj vatri između  7 minuta, sve dok se ne zgusne  masa.

3. Postepeno dodajte 1/3 tople mase u masu od jaja. Zatim  vratite dobijenu masu nazad u tiganj i kuhajte oko 10 minuta, miješajte drvenom kašikom.  Sklonite masu sa vatre i dodajte želatin,limunov sok i  pire od banane . Prespite masu  u staklene posudice. Rashladite ovaj desert najmanje 3 sata prije serviranja.

4. Da  biste napravili parfe mikserom umutite slatku pavlaku,burbon i  šećer . U drugoj posudi pomješajte komadiće banane,limunov sok i  burbon . Zatim u teglu stavite red fila,  kolačiće, te komadiće banane, i ponovite ovaj  postupak dok ne napunite tegle. Ostatak kolačiča i banana upotrijebite za dekoraciju.