EFEKTNO I UKUSNO PREDJELO OD LISNATOG TIJESTA – nećete vjerovati kako ga je lako napraviti!

Volovani od lisnato tijesto je izvrstan izbog ukoliko pravite glavno jelo sa mesom. Veoma brzo i lako se pravi da ćete ga poželjeti u svakoj prilici.

 

Za 6-8 osoba trebate:

250 gr brašna
250 gr maslaca
5 gr soli
5 dcl vode
1 žumance razmućeno sa kašikom-dvije vode

Od navedenih  sastojaka pripremite lisnato tijesto prema uputstvu. Pripremljeno testo rastanjite oklagijom  debljine od 2 cm , pa isijecite krug veličine  18 cm . Koru pažljivo premestite u pleh, prethodno ovlažen da se tijesto tokom pečenja ne bi pomijeralo.

Premažite koru razmućenim žumancetom i pazite  da ne pređe niz ivicu. Kalupom veličine 12 cm  obilježite jedan manji krug u sredini, a zatim vrhom noža zasijecite obilježeni krug 2 do 3 milimetra duboko. Na ovom manjem usiječenom krugu usijecite  nožem kvadratiće, kao što se radi sa pogačicama, i stavitieu dobro zagrijanu  rernu.

Poslije 4 do 5 minuta tijesto će početi da se diže , a poslij samo e desetak minuta imat ćete potrebnu visinu volovana. Pokrijte ga hartijom da ne preplane i smanjiti temperaturu.

Izvucite pleh  , pa vrhom noža zasijecite obilježeni krug, izvadite ga pažljivo zajedno sa jednim dijelom mekane sredine i ostaviti sa strane (u plehu). Vratite odmah volovan u rernu da se sredina prosuši i ispeče. Za to vrijeme ne udaljavajte se  od pećnice, jer  istanjeno tijesto može lako da pregori. Kada bude pečen izvadite ga . Tako pečen volovan ispunite jednim od nadjeva datim za paštete od lisnatog tijesta i stavite mu odozgo poklopac.