Poznati pjevač Amir Rešić Nino rođen je u Bosanskoj Dubici , s Islama je prešao na pravoslavlje i promijenio ime u Nikola. Međutim, 2004.godine je opet vratio ime Amir pa se vratio na Islam.

 

Svoj prvi album je izdao 1992. godine a devedesetih je postao folk zvijezda , a njegovi najpoznatiji hitovi su: “Usne vrele kao žar”, “Udahni duboko”, “Što stariji sve mi više fali”, “Šta ću mala s tobom”, “Što mi noći nemaju svanuća”, “Donesi divlje mirise”. Ženio se tri puta , a u svakom braku je dobio po jednu kćerku Tamaru, Amelu i Sandru. Ninova kćerka Sandra Rešić poznata je kao zvijezda “Granda”, a trenutno je i učesnica rijalitja Zadruga. Nino je preminuo 2007 godine kada je imao 43. godine života.

 

Njegova kćerka Sandra je jedne prilike opisala kako su izgledali posljednji dani njenog oca:” Tata je prihvatio bolest i nije poklekao duhom iako je imao jake bolove. To su bile velike muke. Otišao je brzo, za sedam dana se sve izdešavalo. Ja sam bila uz njega posljednjih dana i do posljednjeg trenutka kada su ga odveli u bolnicu. Sat vremena nakon toga je preminuo”. Na njegovom grobu već godinama stoji jedna emotivna poruka, a o tome su pisali i mediji: “Ti najbolji brate, tako ću te zvati, u mom srcu živiš, tu ćeš i ostati. Volio si život, imao si mladost, bio si naša sreća, bio naša radost, sudbina ti ne dade da dočekaš starost. Od Neše sa porodicom”, piše na pjevačevom grobu,