Jako ukusan i aromatičan grah koji će vas oduševiti. Za ovaj recept potrebni su vam sljdeći sastojci:
pola kg graha
jedna glavica crvenog luka
jedna svježa mrkva
1 kaš. ulja
malo bibera
oko 100 grama suhog mesa ili sudžuke
peršuna
soli
bibera

Zaprška
dvije kaš. brašna
tri kaš. ulje
malo vegete
nalo soli
malo crvene paprike u prahu
jedna kašikica paradajz sosa

Stavite grah u šerpu prelite ga vodom i skuhajte da proključa, zatim vodu iscjedite. Pa ponovo vratite grah, stavite luk isjeckan sitno, mrkvu i dodati oko pola šerpe vode ili manje ako volite gušći grah, zatim začinite sa malo bibera, peršuna,soli, ulja, stavite i suho meso i poklopite da se kuha. Kad je grah kuhan napravite zapršku.
U malu tavicu stavite ulje, brašno i pržite oko 10 min pazite da brašno ne igori zatim dodajte vegetu, biber, c. papriku i sos i pržite još malo oko 5 min., pa dodajte onda malo vode nek prokuha i onda istresite u grah izmješajte i kuhajte jo 20-tak min.