Smokve su prepune vitamina i veoma je zdravo voće. Zato vam donosimo jednostavan recept za džem od ovog voća.

 

Potrebno vam je:

3 kg smokvi
1 limun
1 kašikica cimeta
pola kašikice mljevenog đumbira.

 

Priprema

Operite i ogulite smokve, isjecite ih na četvrtine i ubacite u šerpu. . Dobro operite limun, oljuštite rendalicom cijeo limun, a od polovine limuna će vam trebati sjeckana kora. Iscijedite limun i stavite u šerpu zajedno sa korom i isjeckanim smokvama. Promiješajte dobro, stavite u frižider na nekoliko sati, . Zatim smokve stavite na šporet i sve pustite da provri. Smanjite vatru i narednih 30-40 minuta neka se kuvaju na tihoj vatri uz često miješanje. Pred kraj začinite cimetom i đumbirom u prahu. Sipajte džem u sterilne i vruće tegle, poklopite i okrenite ih naopako da stoje na poklopcu dok se ne ohlade.