Fenomenalna domaća sirnica, tako mekana i ukusna!

 

Domaća  sirnica ili pita sa sirom koju se pravi sa jufkama koje vi izradite, jako je makana i ukusna.

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za tjesto:
500 gr brasna
1 jaje
1/4 kas. male soli
2 kas. ulja
oko 320 ml tople vode (po potrebi)
Za nadjev:
300-400 gr mladog sira
troje jaja
po zelji malo kiselog vrhnja
1/4 kas. soli
Putera i ulja za premaz

Tjesto umjesite za pitu dodavajuci pomalo vode dok ne dobijete tijesto odprilike tvrdoce kao usne resice. 3 dijela podjelite tijesto, namanuti na brasnu tako da dobijete glatko tijesto pa ga namazite uljem. Pokrite providnom folijom i stoljnjakom i onda ostavite na toplom mjestu oko 1 sat a može i kraće. Kore razvucite otprilike velicine kao lima za pecenje, po uljiti i opet ostaviti da odstoji, na isti način pripremite i ostale dvije jufke.

Rernu uključite na 220 stepeni. Prvu koru razvucite je preko cijelog stola, prerezite na 4 do 5 dijelova stavite nadjev od sirana. Urolati u male zvrkove pa stavljati u lim za pecenje. Kad zavrsite isto sa svim korama, pitu namazite puterom ili uljem i stavite da peče. Pecemo je oko pola sata na 220 i smanjimo tepm ba 170 pa pečemo jos 10 min. Pitu poslije možete politi sa malo mlijeka pa vratiti u renrnu na pra minuta i bice jos mekanija i ukusnija.

Za nadjev: umješajte navede sastojke i nadjev je spreman, po želji umjesto vrhnja možete staviti jednu kašiku kajmaka.