Promjene na koži su najčešće promjene koje dolaze s trudnoćom. Krivi su hormoni , a čim beba stigne žene zaborave na ožiljke, strije i mrlje. Donosimo vam najčešće probleme s kožom koje imaju mame i kako se riješiti.

 

Ožiljak od carskog reza

Carski rez ostavlja trajan ožiljak, ali može biti manje vidljiv tijekom godina. “Ključ za manju vidljivost ožiljka je tretiranje koje počinje što ranije”, objašnjava Debra Jaliman, dermatologinja s Medicinskog fakulteta Mount Sinai uz New Yorka, za Parents. Provjeri brineš li se pravilno za ranu. Istraživanja pokazuju da proizvodi s ekstraktom luka mogu pomoći kod regeneracije kolagena i smirivanje ožiljka.

Tamne mrlje

Okomita tamna crta na trbuhu nestat će nekoliko mjeseci nakon porođaja. Kod mnogih žena, mrlje na koži mogu ostati. Vrlo je važno svakodnevno koristiti kremu za sunčanje (najmanje faktor 30) . Ako koristiš kontracepcijske pilule, pitaj svog liječnika za one koje sadrže samo progesteron jer estrogen može pogoršati stanje.

Za dojilje je vrlo važno da jedu hranu s manje vitaminima C, E i A kako bi im koža bila sjajnija i svježa”, objašnjava Holly Sherrard iz kanadskog međunarodnog Dermal Instituta. Nove mame koje ne doje mogu koristiti sapun za lice s kojičnom kiselinom, kreme za izbjeljivanje. Dermatološki postupci kao što su kemijski piling također može pomoći.

 

Strije

Isto kao i kod ožiljka od carskog reza, strije su trajni “ožiljci trudnoće” koji nikad ne odlaze. Strije se dobivaju na trbuhu kako beba raste i od crvenih postaju svjetlije kako vrijeme prolazi. Ponovno, najvažnije je njegu početi vrlo rano. Aktivni sastojak koji može pomoći je retinol (A vitamin). “Izgrađuje kolagen, učvršćuje vlakna koja su rastrgana dok se koža rastezala”, objašnjava dr. Jaliman. Međutim, retinol se ne preporučuje ženama koje doje.