Doktor Kon Predrag je član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa vlade Srbije i kako kaže zadovoljan je što je Srbija 50 posto svojih građana vakcinisala prvom dozom vakcine ali kako kaže veoma je zabrinut što mladi ljudi neće da se vakcinišu.

 

” Raduje me pad korona brojeva, pad broja novozaraženih korona virusom, kao i to što ćemo danas vjerovatno premašiti pedeset posto vakcinisane punoljetne populacije. Ali, moramo daleko ozbiljnije da pristupimo vakcinaciji mladih ljudi. Još smo u problemu s vakcinacijom i zato posebno moramo da pratimo šta se dešava tamo u Velikoj Britaniji “ – kaže Kon.

 

Doktor Kon tvrdi da je posaban problem indijski sooj odnosno delta soj korona virusa, koji bi mogao da se uskoro pojavi i kod nas.

“Još uvijek smo svi u riziku da nam se indijski soj pojavi i opstane među mladima i da na taj način budemo u ozbiljnoj situaciji na jesen nego što smo bili ili što smo sada. I upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji, nego kod nas “– naglašava dr Kon.

 

Naime, u Britaniji se bilježi porast broja inficiranih i to delta sojem koji je oko četrdeset posto zarazniji od predhodnog dominantno soja.