Vjerujemo da su mnoga djeca sada zbunjena jer ne idu u vrtić, školu, ljudi koje sreću nose maske, a umjesto crtanih filmova na televiziji su  programi koji roditelji stalno gledaju. Naime , i njima treba objasniti da je riječ o epidemiji , da ruke stalno moraju da peru i da moramo da sjedimo kod kuće jer su nam tako doktori rekli.

Prof. dr Milica Pejović Milovančević, v. d. direktora Instituta za mentalno zdravlje ističe : „ Veoma je važno da ne dajemo neka lažna obećanja tipa moći ćeš sutra da izađeš ili biće sve u redu sutra, ništa ne brini samo se sada danas smiri, to nisu dobre stvari jer djeca će sutra pitati a šta je sad, šta se sada desilo, juče si mi obećao. Prema tome, treba biti veoma iskren, reći sve kako jeste, ali uvijek davati jedna vrata optimizma, jer to je jedini način da smanjimo anksioznost kod naše djece koja kao i kod nas u ovim situacijama apsolutno postoji.”

Ona navodi da trebamo djeci biti uzor. Djeca su puna energije I bitno je rasporediti vrijeme koje provodimo u kući.

“ Ukoliko su roditelji u strahu, ukoliko su preplavljeni, ukoliko su zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju, to je potpuno nešto normalno sa čime se svi mi suočavamo. Ono što je važno da kada smo roditelji jeste da te strahove i tu anksioznost koliko god je moguće na drugi način rješavamo i da pokušamo da svoju djecu zaštitimo od toga” – ističe dr Milica.