Ovi punjeni uštipci su omiljeno jelo djece. Naprosto se oduševljavaju ovim specijalitetom, a ni vaši gosti neće ostati ravnodušni!

Kako se spremaju punjeni uštipci na brzinu?

Potrebni su vam:

– 150 grama krompira – očišćenog i skuhanog

– 350 grama oštrog brašna

– malo kvasca, oko 20 grama

– kašikica soli

– 150ml mlijeka

– 50 grama maslaca i

– dva žumanjca

Za fil vam je potrebno:

– malo sjeckanog peršuna

– 150 grama šunke po izboru

– 150 ml kiselog vrhnja i

– so i biber

 

Prvo pripremite tijesto. Umjesite brašno, pasirani kuhani krompir, žumanjca, so i maslac te prethodno pripremljen kvasac u toplom mlijeku.

Dok se tijesto malo “odmori”, pripremite nadjev. Isjecite šunku u posudu, začinite sa solju i biberom, dodajte sjeckani peršun te kiselo vrhnje i fino izmješajte.

Razvaljajte tijesto debljine pola cm, a zatim isjecite na kvadratiće veličine 4×8. Na sredinu kvadratića stavite nadjev, te fino zamotajte.

Spremljene uštipke (piroškice) pecite u ulju, a zatim izvadite na ubrus da se ocijedi. Poslužite toplo uz kajmak i jogurt.