Ovi punjeni uštipci su omiljeno jelo djece. Naprosto se oduševljavaju ovim specijalitetom, a ni vaši gosti neće ostati ravnodušni!
Kako se spremaju punjeni uštipci na brzinu?
Potrebni su vam:
– 150 grama krompira – očišćenog i skuhanog
– 350 grama oštrog brašna
– malo kvasca, oko 20 grama
– kašikica soli
– 150ml mlijeka
– 50 grama maslaca i
– dva žumanjca
Za fil vam je potrebno:
– malo sjeckanog peršuna
– 150 grama šunke po izboru
– 150 ml kiselog vrhnja i
– so i biber
Prvo pripremite tijesto. Umjesite brašno, pasirani kuhani krompir, žumanjca, so i maslac te prethodno pripremljen kvasac u toplom mlijeku.
Dok se tijesto malo “odmori”, pripremite nadjev. Isjecite šunku u posudu, začinite sa solju i biberom, dodajte sjeckani peršun te kiselo vrhnje i fino izmješajte.
Razvaljajte tijesto debljine pola cm, a zatim isjecite na kvadratiće veličine 4×8. Na sredinu kvadratića stavite nadjev, te fino zamotajte.
Spremljene uštipke (piroškice) pecite u ulju, a zatim izvadite na ubrus da se ocijedi. Poslužite toplo uz kajmak i jogurt.