DESERT U ČAŠI – neodoljivo kremasto, a za 5 minuta gotovo!
Ima li šta bolje nego desert u čaši? Mislim da ne. Osim što je veoma brzo za napraviti, također je i jako fino i ukusno.
Potrebno:
- 125 g maslaca
- 300 g petit keksa
Krema:
- 4 dl vrhnja za šlag
- želatina
- 2 vrećice limun šećera
- 800 g čvrstog jogurta
- 3 žlice prah šećera
Preliv:
- 400 g jagoda
- preliv za tortu
- 5 žlica šećera
- malo vode
Krema 2:
- 400 g nekog voća
- 30 g gustina
- 5 žlica šećera
- malo vode
Postupak:
Promiješajte mljeveni keks sa istopljenim maslacem, nalijte malo mlijeka ako se mrvi. Umutite vrhnje sa limun šećerom i kristal šećerom pa nalijte jogurt. Po uputstvima sa vrećice napravite želatinu i umiješajte u kremu.
Pospite šećerom zamrznuto voće i stavite u 200 ml vode pa prokuhajte. Usitnite štapnim mikserom kad smekša pa razmutite preliv za tortu u malo vode i umiješajte u voće i nastavite kuhati još malo.
Stavite po žlicu mljevenog keksa u čaše i malo pritisnite dno, dodajte 3 žlice kreme i kad se ohladi, dodajte voćni preliv. Ako pravite i drugu kremu, prokuha se malo vode sa šećerom i voćem, do pola usitni pomoću štapnog miksera i umiješa se u malo vode gustin pa kao puding zakuha s voćem. Kad se ohladi, stavite preko kreme.