DESERT U ČAŠI – neodoljivo kremasto, a za 5 minuta gotovo!

Ima li šta bolje nego desert u čaši? Mislim da ne. Osim što je veoma brzo za napraviti, također je i jako fino i ukusno.

Potrebno:

  • 125 g maslaca
  • 300 g petit keksa

Krema:

  • 4 dl vrhnja za šlag
  • želatina
  • 2 vrećice limun šećera
  • 800 g čvrstog jogurta
  • 3 žlice prah šećera

Preliv:

  • 400 g jagoda
  • preliv za tortu
  • 5 žlica šećera
  • malo vode

Krema 2:

  • 400 g nekog voća
  • 30 g gustina
  • 5 žlica šećera
  • malo vode

Postupak:

Promiješajte mljeveni keks sa istopljenim maslacem, nalijte malo mlijeka ako se mrvi. Umutite vrhnje sa limun šećerom i kristal šećerom pa nalijte jogurt. Po uputstvima sa vrećice napravite želatinu i umiješajte u kremu.

Pospite šećerom zamrznuto voće i stavite u 200 ml vode pa prokuhajte. Usitnite štapnim mikserom kad smekša pa razmutite preliv za tortu u malo vode i umiješajte u voće i nastavite kuhati još malo.

Stavite po žlicu mljevenog keksa u čaše i malo pritisnite dno, dodajte 3 žlice kreme i kad se ohladi, dodajte voćni preliv. Ako pravite i drugu kremu, prokuha se malo vode sa šećerom i voćem, do pola usitni pomoću štapnog miksera i umiješa se u malo vode gustin pa kao puding zakuha s voćem. Kad se ohladi, stavite preko kreme.