Danas pišemo o mladim ženama koje nose maramu odnosno hidžab na glavi i zašto se one pokrivaju. Hejsema Hejdena govori o mladim ženama i zašto se one pokrivaju.

 

Mnoge od njih počnu nositi maramu još dok su djevojčice i nose je cijeli život. Na taj način skazuju poštovanje prema svojoj vjeri Islamu, a u nekim zapadnim zemljama hidžab se koristi kao znak prepoznavanja identiteta, a ustvari njegova osnovna uloga jeste da se pokaže poštovanje prema Gospodaru, a žene na taj način njeguju svoju vjeru u Allaha. Nošenje hidžaba u pravom smislu te riječi podrazumjeva da se ženi ne smije vidjeti ne samo kosa nego i cijelo lice, sve treba da bude pokriveno osim očiju, i tijelo mora biti prekriveno tako da se ne vidi ni jedan njegov dio.

 

Nošenje hidžaba jje najvažnija stvar muslimana. Materijal za hidžab treba da bude od neprovidnog crnog materijala i da ženu u potpunosti sakrije, a razlog tome jeste da ona svojim izgledom ne bi izazvala želju kod muškarca. Žena treba da pronađe način da bude odana i vjerna, da ne pada u iskušenje, a najbolji način za to jeste upravo pokrivanje.Po šerijatu koji predstavlja vjerski zakon, žena ne smije ni na koji način skretati pažnju na sebe, mora biti tiha, ponizna i skromna.